» Dolazak šteneta / Coming of Puppies

Dolazak šteneta / Coming of Puppies

Štene koje ulazi u Vaš dom, nije “običan” pas. To je Vaš novi član porodice, prijatelj, verni pratioc u narednih petnaest, pa i više, godina. Tražiće, punim pravom, ravnopravno mesto i položaj u svom novom “čoporu”, tj, Vašoj porodici. Najosnovnije smernice u ovom tekstu pomoći će Vam da se lakše snađete u novoj ulozi, i Vi i štene.

Stene

Dezinfekcija, čišćenje i uklanjanje neprijatnih mirisa šteneta

Po dolasku kući (ako Vaše štene neprijatno miriše) napravite rastvor, pola-pola, jabukovog sirćeta i tople vode, i peškirom ili magičnom krpicom , koji ste namenili psu, natopljenim u rastvor, pažljivo istrljajte-prebrišite, vaše štene. Svo vreme mu smirenim tonom pričajte “bravo”. Posebnu pažnju posvetite čišćenju šapica i prostoru između jastučića. Tu se zadržava prljavština koja iritira šapicu. Ovako ga “perite” svakih desetak dana.Nikako ga ne kupajte pre šest meseci!!!  Nakon svakog ” pranja”, nagradite štene komadićem sira, mesa…Ako se štene uprljalo, pa više nije belo, kupiti talk u apoteci, obavezno bez mirisa, natalkati ga, pa dobro očetkati. Biće opet beo i čist. Ako posle svega ovoga štene i dalje ima neprijatan miris ili žute šapice, napravite VEOMA blag rastvor “DERMOSCENT” šampona i vode, okupajte štene i dobro ga osušite. Nakon toga, prvo kupanje neka bude u 6. mesecu života.

Ritam vršenja nužde šteneta

Od prvog momenta počnite ga navikavati da vrši nuždu na mestu koje ste vi odredili. Stavite deblji sloj novina, npr. u kupatilo, i na još par mesta u stanu, i nosite štene tamo posle svakog obroka, buđenja, pijenja vode. Uvek neka na čistom sloju novina bude parče upotrebljene novine, štene će miris mokraće “podsetiti” da je to mesto namenjeno vršenju nužde. NIKAD mu ne gurajte njuškicu u baricu ili izmet. Ako ste videli štene da vrši nuždu gde ne treba, brzo ga izgrdite ( npr “fuj” ili “ne”), oštrim tonom, ne vikom, i odnesite na odabrano mesto. Ako ste baricu zatekli, tiho prebrišite nered, ćutke, nema svrhe da ga grdite. Ko zna kad je štene to uradilo, neće povezati grdnju sa razlogom.

Naravno, nakon revakcine, redovno izvodite štene da nuždu obavlja napolju. I to po sledećoj šemi:

 • ujutro čim se probudite,
 • nakon svakog spavanja vašeg šteneta
 • nakon svakog obroka vašeg šteneta
 • uveče, dok ste budni,
 • uopšteno, što češće možete.

Svaki put kada nuždu izvrši napolju, u periodu navikavanja, bogato nagradite psa i verbalno (radosnim, oduševljenim pohvalama) i “konkretno”-slasnim zalogajem. :) Štenci brzo uče i usvajaju nova pravila, kada znaju da sledi nagradica!

Ishrana

Štene u ovom uzrastu ima potrebu da jede nekoliko puta na dan. Stavite u njegovu činiju hranu, i za 20 min, što je nepojedeno, sklonite i sačuvajte za idući obrok. Ako ste štene preuzeli sa dva-tri meseca, neka ima bar 4-5 visokoproteinska obroka.

 • Svaki dan štenetu dajte 100-150 ml nemasnog jogurta, ne mnogo hladnog.
 • Svaki dan mu dajte komad mladog, neslanog, nemasnog sira.
 • Redovno, kad i sebi, dajte štenetu jabuke, barene šargarepe.
 • Ne hranite ga vašom hranom, ona je za njega štetna, nekad i pogubna.
 • Ne hranite ga sa stola, steći će ružnu naviku “prosjačenja.”
 • Počnite sa granulatnom hranom, marke koje je jelo kod odgajivača. Još bolje mu spremajte zdrave, kuvane obroke.
 • Uvek neka mu je dostupna sveža voda, po mogućstvu, nehlorisana.
 • Ukoliko želite da promenite marku hrane/granulata, uvodite je postepeno, sedam dana, svaki put povećavajući količinu nove hrane. Tako, sigurno, neće biti neprijetnih reakcija.

Stene

Spavanje579575

Štene koje napušta svoje leglo, osećaće se uplašeno, napušteno. Prva noć je najteža. Cviliće, možda, veoma glasno. Kupite krevetac-korpu ili sl, koja će biti samo njegova. Obložite je mekanom prostirkom, koju niste prali deterdžentom ni oplemenjivačem, i postavite je kraj svog kreveta, tako da ,kad spustite ruku, dodirujete štene. Malo će cvileti, ali kad oseti Vaš dodir, prestaće. Eto mirne noći za sve ukućane. Vremenom, vrlo brzo, štene će se navići na komfor svog kreveca, pa ga možete premestiti na željeno mesto. Neka to ne bude na promaji, već uz radijator, westie obožava da ja na toplom. Redovno menjajte i perite prostirku, samo čistom vodom.Ako je prostirka prljava, štene će imati neprijatan miris.Dok je malo, često ga nosite u krevetac da spava, štenetu je potrebno mnogo sna. Nikad ga, bez preke potrebe, ne dirajte dok spava .

Posmatrajte svoje štene, ako primetite neuobičajeno ponašanje, reagujte. Westie je osetljiva rasa, ne sme da ozebe, ne sme piti i jesti hladnu hranu, veoma je alergičan na buve i krpelje. Ako primetite buve, tretirajte štene Front Line sprejom.

Obavezna preventiva: sve kablove podići visoko i fiksirati lepljivom trakom ili pritisnuti nameštajem, da štene ne može da grize. Otvore na terasi zatvoriti, štene nema osećaj za visinu i “prazan” prostor. Zakoračiće, i…Ako imate jezerce u dvorištu, zakoračiće i upasti. Ako je zima, štene neće preživeti. Pokrijte jezerce žicom, do proleća.Sve konzerve i flaše po dvorištu, garaži ili terasi, sa otrovnim sadržajem (boje, lakovi, razređivači…), podignite visoko. Posebno otrovan, često smrtonosan. je antifriz. Vaše omiljeno kućno i vrtno bilje, a otrovno za psa: narcis, čičak, imela, mak, kukurek, kaktusi, ciklama, jagorčevine, anemone, tisa, božur, paprat, filodendron, bršljan, ljiljan, đurđevak, difenbahija, adam, oleander, kalanhoa, kaladijum… Ono što je potpuno ZABRANJENO JE NOŠENJE DRVENIH KLOMPI!!! Ukoliko nagazite štenetu šapicu, potpuno ćete mu smrskati sitne i nežne kosti.

I zapamtite: ni jedan početak nije lak. Treba vremena da pas “uđe” u ritam i navike svoje nove porodice. Onoliko koliko ste se edukovali i pripremili za ljubimca, toliko će taj period biti lakši i bezbolniji. Dozvolite svom psu da zaroni u Vaše emocije, otvorite mu širom srce! Nećete se pokajati. Upoznaćete bezrezervnu ljubav i odanost, kakvu kod drugih vrsta na planetu Zemlji-nema. Srećno Vam bilo i dugovečno druženje sa novim članom porodice-Vašim kućnim ljubimcem.

Westie-Universe.com Up