» Standard

Standard

Odmah da razjasnimo: Westi nije beli škotski terijer.

Ovo je potpuno druga rasa originalnog naziva West Highland White Terrier, što u bukvalnom prevodu znači: beli terijer sa zapadnih visoravni. Kod nas je uobičajen prevod – zapadnoškotski beli terijer, a opšteprihvaćena je skraćenica – Westi.
Za tvorca ove rase smatra se pukovnik Malcolm of Poltalloch. Želeći da stvori lovačkog psa koji će odudarati svojom bojom od divljači, stvorio je terijera bele boje. Za selekciju su korišćeni Kern terijer i Škotski (Aberdinski) terijer. Pomenuti pukovnik je imao veliki broj ovih pasa, no njemu je bilo najvažnije da novostvoreni pas bude vrhunski lovac i da bude beo. Zato ovi prvi primerci nisu imali toliko skladnu građu kao današnji, ali su od svojih predaka nasledili izuzetan lovački instikt, borbenost i hrabrost. Ono što danas vidimo u izgledu Westia formirano je posle II svetskog rata. Obzirom da je rat preživelo svega nekoliko primeraka, iz ove siromašne količine pasa i svega jednog mužjaka, nekolicina zaljubljenika uspela je da oživi ovu rasu. Jedna od loših genetskih karakteristika koja je ostala prisutna kod ove rase (pošto je zaživela od samo jednog mužjaka) jeste nedostatak jednog testisa. Ali, vremenom, uz strogu selekciju i brigu o uzgoju i ova nepoželjna osobina se sve više gubi. Prvi West Highland White Terrier Club osnovan je 1904. godine, a zvanično priznavanje rase desilo se 1907.

Popularnost rase raste 70-ih godina.
Njegov izgled male igračke udružen sa živahnim temperamentom čini svoje i on postaje miljenik hiljada vlasnika samo u Nemačkoj. Iako mali pas, odlikuje se velikom izdržljivošću i čvrstinom. U skladu sa svojim temperamentom, ne voli samoću već uživa u društvu i porodičnom okruženju. Ovaj pas je oštrodlaki, a dlaka mu je i dvoslojna, ne menja dlaku promenom godišnjih doba i ne linja se. Obavezno je redovno iščešljavanje, a za one izlagačke primerke, trimovanje prepustite stručnom licu jer će ovaj pas samo uz pravu i stručnu negu izgledati lepo tj. onako kako westi i treba da izgleda. Boja dlake je svetlo krem (slonovača) i od presudnog značaja za izgled i zdravlje psa je njegovo redovno iščešljavanje. Dakle, može se zaključiti da ovaj pas može da živi napolju i izdrži hladno zimsko vreme, ali većina vlasnika odlučuje da ga drže u stanu, pre svega zbog veličine, a i zato što se ne linja. Od najranije mladosti treba početi sa vaspitavanjem jer će vas u protivnom neposlušnost ovog psa izbezumljavati. Čuva kuću svog vlasnika i spreman je da napadne i veće pse od sebe u odbrani svog poseda. Odlikuje se izuzetnom srčanošću. Veoma voli da se igra i istražuje.

OPŠTI IZGLED

Snažno građen, duboke grudi i daleko unazad postavljena rebra. Ravna leđa. Zadnje noge mišićave i pune snage. U velikoj meri jedan veličanstven spoj snage i atraktivnosti.

  • Lobanja je blago zaobljena. Gornji deo glave blago se sužava od korena ušiju ka očima. Rastojanje između potiljne kosti i očiju neznatno je veće od dužine prednjeg dela. Glava je odlakana bogatom dlakom. Nošena je pod pravim ili manjim uglom u odnosu na osu vrata. Glava ne treba da je ravno nošena.
  • Prednji deo očiju od vrha brade se blago sužava. Jasan stop izražen jakim lukovima čeonih kostiju neposredno je ne nešto ispred gornje polovine očiju i između očiju je blago udubljenje. Deo ispod očiju nije upao ili jko odsečen, već dobro ispunjen. Snažne vilice iste jačine. Nosna pečurka crna i prilično velika, sa njuškom čini ravnu liniju. Nosna pečurka nije špicasto isturena. Oči su daleko jedno od drugog, srednje velike, okrugle i tamne, inteligentne. Svetle oči su nepoželjne.
  • Uši su male, uspravno i sigurno nošene, završavaju se jasnim špicem. Niti daleko jedno od drugog niti pak blizu. Dlaka je kratka i ravna (somotasta), vrh uva bez resa. Okrugle, široke, debele, velike i preterano odlakane uši su nepoželjne.
  • Zubalo između očnjaka je tako široko da odaje utisak oštrine ne grabljivice. Zubi su u odnosu na veličinu psa veliki. Pravilno makazasto zubalo, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje. Zubi su postavljeni vertikalno u vilicu.
Westie-Universe.com Up