» Karakter / Character

Karakter / Character

Malo da popričamo o zabludama vezanim za karakter westija.

Odomaćeno mišljenje da je westi tvrdoglav, samovoljan, “težak” za saradnju, nema nekih naročitih osnova. Uglavnom je zasnovano na opštem mišljenju o svim terijerima ali i na iskustvima ljudi koji nisu radili na edukaciji i kod kojih bi i čivava bila tvrdoglava i neposlušna. (Svaka čast čivavama, uzete su za primer zbog veličine). Westi, kao i bilo koji drugi pas, teži da preuzme ulogu vođe čopora i samim tim bude dominantna figura u kući, tj. svom čoporu. Od prvog momenta dolaska u kuću treba preduzeti korake da se pas “postavi” na odgovarajuće mesto na hijerarhijskoj lestvici. Sidelo se to nama ili ne, to je na dnu lestvice. To nikako ne znači da ćemo zlostavljati i omalovažavati svog psa ili primenjivati fizičku silu i maltretirati ga. Kao i u ljudskim odnosima, autoritet igra glavnu sponu i ima prednost nad fizičkom dominacijom. Ignorisanje ove činjenice rezultira neposlušnim, samovoljnim, neretko ujedljivim psom. Tada umesto da ljubimac bude izvor smeha, uživanje i radosti, postaje strepnja, stalna pretnja na nepredviđene reakcije i vremenom, naša najveća noćna mora.
Kako ne dozvoliti da cela stvar izmakne kontroli… I lako i teško, kako god – ali dosledno!

Od prvog dana nemojte popustiti psu,  i sažaliti se na njegov razoružavajući, umilni pogled. Westi je inteligentna rasa i raznoraznih pogleda ima u rezervi na hiljade. Ako samo shvati da ste popustljivi, situacija će često izmicati kontroli.

Šta to konkretno znači? Biće samovoljan, tipa, režanje kad treba da se pomeri u kraj da i vi sednete na vaš dvosed, nemogućnost prolaska pored ljubimca kada jede iz svoje činije, nemogućnost oduzimanja iste činije usred obroka (iz nekog hitnog razloga), nepodnošljivo lajanje, režanje, čak možda i ujedanje, vaših dragih gostiju, poštara i td, nedozvoljavanje neke intervencije koju morate da obavite na psu, npr čišćenje ušiju, sečenje noktiju, davanje lekova itd…

Sve ovo nije slika lepo vaspitanog, milog, poželjnog psa! Za početak, nemojte ga hraniti dok vi obedujete, niti toleristi drage šapice na vašem krilu i nogama, koje grebuckaju da dobiju koji zalogaj. Oštro i odlučno odbijte takvo prosjačenje i uvek psa hranite nakon što ste završili svoj obrok. I u čoporu prvo jede alfa pas, a ostali tačno znaju svoj redosled i to poštuju. Kad se igrate sa psom, igrajte se na sopstvenu inicijativu, a ne kad to traži vaš ljubimac. I prekid igre neka bude kad vi to odlučite, a ne kad vaš pas to poželi. Možda je najbolje da u početku pazite da obavezno vi prekinete igru, kasnije to i nije neophodno, kada već steknete alfa poziciju u očima vašeg psa. Kada krećete napolje, potrudite se da prvi prodjete kroz vrata… kad nauči pas da sedne, možete mu izdati komandu i tek kada vi zakoračite i njemu dozvoliti da krene za vama. Sve je lakše ako je propraćeno nagradama u vidu slasnog zalogaja. Pas bolje reaguje i uči kada zna da ga čeka nagrada nego ako ga često grdite ili vičete. Westi na viku i učestalu grdnju ume da odreaguje nesigurnošću, strahom, češćim uriniranjem na nedozvoljena mesta i td…

Što se tiče procesa socijalizacije sa drugim psima, to je veoma važno. Vaš pas je taj proces započeo u samom leglu kod odgajivača, ako ga vi sa strahom držite isključivo na povodniku i ne puštate ga da se igra sa drugim psima, dobićete plašljivog ili agresivnog psa koji će od drugih pasa ili bežati glavom bez obzira ili ih napadati ne birajući da li je “protivnik” veći i jači i tako dovoditi i sebe i vas u opasne, nepredviđene situacije. Uvek ima u komšiluku neki miroljubiv pas pa treba krenuti na “poznatom terenu” sa upoznavanjem… malo po malo proširivati krug “psećih prijatelja”. Pas će se lepo družiti, biti socijalizovan i umoran od jurcanja sa drugarima toliko, da će kod kuće mirno spavati i odmarati! Ne zanemarite činjenicu da pas koji je na povodniku oseća nesigurnost i sputanost i uvek će agresivnije reagovati na drugog psa, nego kada je slobodno pušten. Naravno, kad ste sigurno da će se pas vratiti na vaš poziv, tada ga i slobodno puštajte sa povodnika. Kao i dalje od prometnih, bučnih ulica.

Poželjno je da psa naučite bar osnovnim komandama: “stoj”, “dođi”, “sedi”, “lezi”, “fuj” itd. Kad pas savlada osnovne komande, izlazak u prirodu će predstavljati obostrani užitak. Ako vam se sve ovo čini komplikovanim, a nije, uvek možete voditi svog psa na osnovnu dresuru i biti prisutni dok profesionalni treneri rade sa psom. Nemojte ostavljati svog psa nekome koga ne poznajete, ma koliko ta osoba delovala od poverenja. Uvek je bolje, ako imate vremena da budete prisutni dok traje dresura i uzmete i sami učešće u radu sa svojim psom, nego prepustiti psa nepoznatoj osobi. Naravno, najbolje je da se sami pozabavite osnovnim komandama, nije teško, a uspostavlja čvrstu vezu između vas, što je neophodno za kvalitetan suživot.

Još jedna važna stavka. Nikada nemojte psu bez razloga davati slasne zalogaje ili poslastice. Neka uvek zasluži, makar “nepotrebno”! Izdajte komandu “sedi” ili bilo koji drugi zahtev samo neka pas shvati da svaki put mora poslušati svog gospodara pa onda dobiti nagradu.

Ovo su tek osnovne smernice kako da uspešno komunicirate sa svojim psom, ostanete najbolji prijatelji, a ipak ne izgubite alfa položaj u njegovim očima. Dobro je pozabaviti se i psihologijom pasa, govorom tela vašeg psa itd, ali to su kompleksnije i šire diskusije.
Preporučujem Balkan kinology forum, gde ima dosta stručnih saveta, vrednih pažnje, a rezultiraće uspešnijom saradnjom između vas i vašeg ljubimca.

Westie-Universe.com Up