» Nega dlake i ishrana / Coat Care and Nutrition

Nega dlake i ishrana / Coat Care and Nutrition

Westie je pasmina koja zahteva redovnu negu dlake i kože. Četkanje i raščešljavanje je obavezan deo lične higijene, neophodne da vaš pas bude “u dlaci”, bio izložben ili ne.

To praktično znači svaki drugi, treći dan, četkati dlaku u pravcu rasta i dodatno metalnim češljem raščešljavati dlaku na stomaku, unutrašnjim stranama butina, kao i podpazušne regije, gde je dlaka tanja i sklona čvoranju. Četka mora biti kvalitetna, ne pregruba niti pretvrda… Preporučujem Doggyman white slicker četku, veću i manju u kompletu.

Kupanje westija je takođe sastavni deo nege dlake.

Do skoro je vladalo mišljenje da westiku ne treba kupati često. Naprotiv, kupanje je dozvoljeno, čistom vodom i svakodnevno, ukoliko je pas došao blatnjav ili prljav iz šetnje. Ubacite svog psa u kadu i istuširajte ga čistom, toplom vodom. U zimskom periodu ga osušite fenom, leti neka se prosuši sam…Ne dozvolite da Vaš pas bude često mokar i vlažan, niti da spava na vlažnoj prostirci, tako pospešujete razvoj gljivica, kojima je westi ionako sklon. Kod većeg zaprljanja ili redovnog kupanja, od prilike dva puta mesečno, koristite kvalitetne šampone namenjene oštrodlakim psima.

Način kupanja je, takodje bitan za Vašeg westija:

  1. Dobro pokvasiti psa, naneti reavnomerno šampon iz dozatora, koji ste prethodno rastvorili u toploj vodi, i dobro utrljati prstima (ne noktima) u dlaku. Isprati temeljno psa i ponoviti postupak ukoliko je pas bio jako zaprljan.
  2. Zadnje nanošenje šampona je i izbeljivanje dlake, ako je pas izložbenog kvaliteta:Rastvoriti u toploj vodi koncentrat šampona za belu dlaku (cristal clin) i naneti obilato na psa, nalivajući sa leđa na dole i blago utrljavajući u dlaku. Predeo glave oko njuške i očiju, natapkati malim sunđerom dobro natopljenim u rastvor šampona. Pustiti da deluje par minuta i temeljno isprati toplom vodom.

Napomenula bih da, ukoliko Vaš pas ima odnegovanu dugu “suknjicu”, nju ne perete kružnim pokretima koji bi je samo zamrsili, već perete pokretima ruke vukući nežno na dole, u pravcu rasta dlake. Ukoliko je zimski period, možete pred sušenje naprskati silikonski sprej za dlaku. Ovako kupan pas stiče uslove za dobar i kvalitetan rast dlake, bez pucanja i krzanja.

Opisani način se ne preporučuje za česta kupanja, koja se obavljaju samo čistom, toplom vodom, već samo kod jakih zaprljanja ili izložbene priprema dlake psa. Najčešće jednom mesečno, na gore opisani način.

Kozmetika koja pogoduje westikama:

Plussh puppy ,All systems, Dermoscent-od skoro na našem tržištu, odličan, koncentrovani šampon, koji neguje i dlaku i kožu, pogodan za česta kupanja, (od uvozne kozmetike), ili Jokasan šamponi, (domaće proizvodnje)-  odličnog kvaliteta. Navedena uvozna kozmetika ima  veliki izbor šampona, kondicionera i ostale potrebne kozmetike, namenjene isključivo psima sa oštrom dlakom. Poseduju program za svakodnevnu  kućnu negu, kao i program za pse koji se neguju i pripremaju za izložbe.

Izbegavajte jeftine šampone, oni zaista nisu pogodni za kožu i dlaku osetljivih westika. Izazvaće alergiju, promene na koži, rezultiraće lošom dlakom koja će biti sklona pucanju, opadanju i beživotnom izgledu-bez sjaja.

Način ishrane je takođe bitan za izgled kože i dlake vašeg westija.

Izbegavajte hranjenje samo granulatom, ako ste u mogućnosti. Ako morate zbog nedostatka vremena, onda kupujte proverenu i od odgajivača preporučenu marku  granulata. Kombinujte ga, kad god možete sa kuvanim obrocima koji sadrže zdrava mesa ( govedina, jagnjetina, riba) sa dodatkom povrća koje Vaš pas sme da jede-tikvice, pirinač, spanać, blitva, sva zelen…poželjno je uključiti mu u ishranu mlad, postan, neslan sir, maslinovo ulje, pšenične klice, voće (svo osim grožđa)…Bar tri puta nedeljno dajte Vašem psu plavu ribu, to može biti konzerva sardina, skuše, tune…sa oceđenom masnoćom.

Povremeno dodajte Vašem psu sveže žumance u obrok,  ne preterujte.

Vitaminski i mineralni dodaci su potrebni i poželjni, naravno dozirano i pažljivo izbalansirano. Najbolje u dogovoru sa odgajivačem ili veterinarom. Time ćete obezbediti psu dobar imunitet i stabilno zdravlje.

Dodaci koje ja dajem svojim psima:

  1. Suvi pivski kvasac, periodično, nekoliko puta godišnje po dvadesetak dana.
  2. Algu “spirulina” u tabletama. Osigurava potpunu regeneraciju dlake, kože i drži alergijske manifestacije pod kontrolom.
  3. Vit A, vit C, vit E i neki vet preparat na bazi cinka.

Ako Vam je gore navedeno komplikovano, Vaš izbor može biti i dermoscent ampule (aplikuju se na kožu psa) ili viacutan tbl… Oba preparata su odličan izbor za negu kože i dlake psa.

Kad Vaše štene promeni sve zube (oko 6 meseci starosti), jednom do dva puta nedeljno uključite svom psu u ishranu sveže goveđe kosti sa malo mesa, najbolje od rebara. Vaš pas će se duže vremena zanimati koskom, čistiti kamenac na zubima dok je bude glodao i malo otvrdnuti stolicu, dovoljno da se paraanalna žlezda održava čistom. Naravno, ako pas ne pokaže smetnje u digestivi zbog konzumiranja kostiju, što nije redak slučaj.

Ovaj tekst će biti menjan i dopunjavan, shodno našim novim iskustvima i zaključcima…

Vaš Westie Universe team.

Westie-Universe.com Up