» Priprema za izložbu / Preparation for Show

Priprema za izložbu / Preparation for Show

Dragi kinolozi i kinofili,

dobijam (privatno) dosta pitanja, kako srediti westija za izložbu…pa malo da izbistrimo ovu temu koja je usled nedostataka informacija dosta nejasna i zagonetna. Kako je moj put učenja bio težak i sa puno odgovora tipa, pa neeeznam, ma to je lako i td i sl, ja ću biti veoma konkretna po uzoru na mog nesebičnog učitelja, kad je nega i odgoj westija u pitanju, Nemanje Jovanovića. Ovom prilikom koristim da mu se zahvalim na svemu što me je naučio, a naučio me dosta, i to znanje želim da podelim sa svima vama koji želite da unapredite west highland white terrier-a i učinite ga lepšim i idealnijim.

Prvi korak je da izaberete izložbenog psa, jer nije svaki westi za izlaganje, ma koliko nama bio drag, najlepši i najslađi. Zato preporučujem kupovinu po preporuci, ne u društvu veterinara (uz dužno poštovanje) već u društvu iskusnog odgajivača koji i sam poseduje šampione i koji je već razvio “oko” za izbor šteneta. To nije lak posao, štenci su svi lepi, slatki, pufnasti, kasnije se pokažu karakteristike koje vi, kao laik, niste mogli uočiti u najranijem dobu od dva meseca, kada se obično i kupuju na našim prostorima štenci. Zato se u inostranstvu, u svim velikim odgajivačnicama štenci rezervišu unapred, pa na listu čekanja, pa se odabir vrši pažljivo, uglavnom iza sedmog, osmog (pa i kasnije) meseca.
Znači, kupili ste štene sa izložbenim potencijalom. Već sa dva meseca starosti odgajivač ga je mogao malo istrimati i “doterati” efilirkama kako bi se uočila linija, uglovanost, kvalitet dlake i td, psa. Hranite ga i negujte kvalitetnom hranom uz dodatke kalcijuma, minerala…Sa tri meseca starosti sledi prvo pravo trimanje. Pas se ,doslovno, počupa od vrha nosa do kraja repića. Malo neprijatno ali neophodno. Nakon ovoga kreće da raste kvalitetna, oštra dlaka, kakvu westi ustvari i treba da ima. Sledeće trimanje ide za mesec i po do dva, u zavisnosti kojim tempom raste dlaka Vašem psu. Nekom raste brže nekom sporije, nevezano za kvalitet dlake.

Smartiapril02Smartiapril01

Primer dobre nege: Haertily Smarty Boy sa šest meseci starosti, sveže otriman.

Vlasništvo odgajivačnice Westie Universe.

Ukoliko je Vaš pas veoma kvalitetan i nameravate da ga vodite na izložbe, trimovanje je poželjno raditi bar dva puta mesečno, i češće. Rezultat je zdrava, oštra, kvalitetna dlaka. Znači, do perioda prvog izlaganja (sa devet meseci starosti-ako izuzmemo razred beba) često trimati psa. Po potrebi, u dogovoru sa groomerom, uključiti neki od preparata za jačanje dlake. Na dve nedelje pred izložbu, otrimati i srediti psa kod odgajivača ili groomera. (Ne zavaravajte se da ćete moći sami kvalitetno da otrimate svog psa, ma koliko Vam izgledalo lako kada gledate profesionalnog groomera dok radi.) Pet do šest dana pred izložbu okupati westija šamponom za oštrodlake pse. Izbor marke prepuštam vama, važno  da je šampon namenjen psima sa oštrom dlakom. Lično preporučujem kupanje “Plussh puppy” ili “All systems” šamponom. Tih dana ga čuvati da se ne zaprlja mnogo. Veče pred izložbu dobro raščešljati psa, blago ga “nafajtati” sprejom “ruffy tuffy” pa fenom prosušiti pokretima četke na leđima niz dlaku a na suknjici i nogama-uz dlaku. Ukoliko nije postignuta očekivana oštrina dlake, prskanje ponoviti.  Glavicu fenirati četkom i to tako što vučemo dlaku ka očima i nosu, blago ka gore. Brkove začešljamo onako kako dlaka raste. I nju-dlaku glave, takodje isprskati “ruffy tuffy”-jem. Nikako ne sušiti psa bez četkanja niti duvati u dlaku u svim smerovima. Zatim, vlažnim sunđerom naneti na delove glave “cover up” krem, u tankom sloju, samo gde je dlaka oksidisala-oko usta, bradica ili oko očiju. Kad se nanos dobro osuši, velikom, okruglom, bogatom četkom nanositi ravnomerno talk na celo telo psa-“fairy frost”, počevši od nosa pa sve do repa. Blago nalakirati dlaku preko sloja talka…Spustiti ga sa stola da se dobro otrese. Zatim ga iščetkati, ne hraniti veče pred izložbu i ostaviti psa da se odmori. Na izložbu krećemo tako da stignemo na odredište bar sat i po ranije. Dok se smestite blizu ringa, raspakujete, prijavite i najzad-doterate psa, treba vremena. Neposredno pred izlazak u ring, na 20-30 minuta, svog psa dobro raščešljajte i bogato natapirajte (specijalnim češljem za tapiranje ili trimerom) glavu, noge i suknjicu. Ako preoštra dlaka, kao npr Smartijeva, ne dozvoljava tapiranje suknjice, onda je četkom iščetkajte pokretima na gore da deluje uredno i definisano. Veoma kratko fiksirajte gotovu frizuricu jačim lakom za dlaku. Talk ponesite ako se vašem psu isprljaju šapice jer morate ga prošetati da se olakša, kako to ne bi uradio u ringu, da možete da ga “pretalkate”. Kad sredite psu frizuru, nemojte mu davati da sedne ili legne, zvuči surovo ali to kratko traje, šteta je da sedenjem pokvari sav vaš uloženi trud. U ring ulazite sigurni i opušteni, naravno sa savladanom, besprekornom ring dresurom.
Kad se sve završi i stignete kući, odmah okupajte svog psa blagim šamponom (najbolje “dermoscentom”), kako bi skinuli sve što ste naneli na dlaku. Nahranite svog psa i ostavite ga da se zasluženo odmori.
Nadam se da je ovaj tekst bacio svetlo na nedoumice koje sam i sama u svojim počecima, imala! Bavite se i negujte svog psa uz puno ljubavi, rezultiraće srećom i ponosom koji nemaju cenu.

Dodala bih još i činjenicu da ovakav izložbeni tretman nema ulogu popravljanja i prikrivanja grešaka vašeg psa, već služi da još više istakne kvalitet i lepotu, do te mere, da posmatraču zastane dah od prelepog prizora kada ugleda vašeg psa.

Pažnja: kozmetika koju sam navela je moj izbor (lično je koristim za svoje pse) i iz kolekcije je “Plush puppy” proizvoda.

Ne ustručavajte se da me pitate telefonom ili mailom sve što Vas zanima…rado ću izaći u susret-sve u cilju što lepšeg i kvalitetnijeg izgleda westika na našim prostorima.

Dobro došli u “Westie Universe” radionicu. :)

Westie-Universe.com Up